Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Hızlı Sigorta Sorgulaması

Sorgulama için Arayın

+90 543 246 24 81

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, emekliliğiniz için güvenli bir şekilde tasarruf yapmanız sağlar. Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı olarak emeklilik döneminde ek gelir elde edilmesini sağlayan Devlet tarafından %30 devlet katkısı sağlanmaktadır.
Bireysel hesapların işleyişi, Emeklilik Gözetim Merkezi ve Takasbank aracılığı ile Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun günlük gözetim ve denetimine tabidir.
• Uzmanlar tarafından yönetilen fonlar, tasarrufu arttırır.
• Emekliliğinizi planlama olanağını sağlar.
• Risk ve getiri tercihi yapmanıza olanak sağlar.

Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemesi ve 56 yaşını tamamlaması gerekir. Katılımcı isterse, emeklilik hakkını ileri bir tarihte kullanabilir. Sisteme aylık, üçer aylık, altışar aylık ve yıllık olarak ödeyeceğiniz katkı paylarının tutarı; beklentiniz,
• 0-18 yaş arası da sözleşme yapılabilir.
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirilebilir
• Katılımcı tarafından, sözleşmenin ilk yürürlük tarihinden 2 yıl, aktarımla kurulan sözleşmenin yürürlük tarihinden 1 yıl sonra istenilen zamanda emeklilik şirketi değiştirilebilir
• Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesaplarının birleştirilmesi talep edilebilir.
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemeye ara verilebilir. Ancak katkı payı ödenmeyen süre emekliliğe hak kazanılması için gereken sürenin hesabında dikkate alınmaz.

Yılda en fazla 12 kez fon dağılım oranı ve yılda en fazla 4 kez emeklilik planı değiştirilebilir.
Katılımcının birden fazla emeklilik sözleşmesi bulunması halinde, tüm sözleşmelerden emekliliğe hak kazanması için en az birinden bu hakkı kazanması ve tüm sözleşmelerinden emeklilik hakkını kazanmayı talep etmesi yeterlidir. Katılımcı, emeklilik sözleşmesi süresi içinde istediği anda sistemden birikimlerini alarak ayrılabilir. Bununla beraber; sistemden emekli olarak ayrılan katılımcıların birikimleri üzerinden %3,75 oranında stopaj kesintisi yapılırken, 10 yıl boyunca katkı payı ödemeden ayrılanların birikimleri üzerinden % 15, 10 yıl boyunca katkı payı ödemekle birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılanların birikimleri üzerinden %10 kesinti yapılır.

Herkes Adına Yaptırılabilir;
Bireysel emeklilik sözleşmesine katılımcı nam ve hesabına hareket eden kişi olarak sizin katılımcı olarak da eşinizin, çocuğunuzun ya da sisteme dahil etmek istediğiniz kişinin imza atması gerekmektedir. Siz katılımcı nam ve hesabına katkı paylarını ödeyebilirsiniz fakat devredemezsiniz. Bireysel emeklilik sözleşmesinin başka bir kişiye devredilmesi mümkün değildir. Sözleşmeden doğan haklardan yalnızca katılımcı yararlanabilir.
Bu tasarrufların, emeklilik hakkı kazanıldığında;
Sistem,
• Maaş olarak,
• Toplu para olarak,

Hem toplu para hem de maaş olarak, ödenmesi imkanını sağlamaktadır.

Katılımcının Vefatı Haline;
Emeklilik sözleşmesi devam ederken vefat halinde ödeme, Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla sizin tayin ettiğiniz ve sözleşmede belirttiğiniz lehtar veya lehtarlara yapılır. İstediğiniz kişi/ kişileri lehtar olarak tayin edebilirsiniz. Lehtar tayin etmemişseniz vefatınız halinde hak sahibi kanuni varislerinizdir. Sözleşme süresi boyunca lehtar değiştirebilir veya lehtar tayin etme işlemini iptal edebilirsiniz. Lehtar, emeklilik sözleşmenize taraf değildir.

Fonlar yatırıma yönlendirilirken diğer yatırım fonlarının aksine, BES yatırım fonlarının getirisi üzerinden stopaj yapılmaz.

Sistemden ayrılmam veya emekli olmam durumunda yapılacak kesintiler nelerdir?

Emekliliğe hak kazandığınızda veya sistemden ayrıldığınızda yapılacak gelir vergisi kesintisi, emeklilik birikiminizin sistemde elde ettiğiniz yatırım getirisi üzerinden hesaplanır.

Durum Gelir vergisi kesintisi oranı (Yatırım getirisi üzerinden)
Sistemde 10 yıl kalma ve 56 yaşını doldurma %5
Sistemden vefat, maluliyet, tasfiye gibi zorunlu hallerden dolayı ayrılma %5
Sistemde 10 yıl süreyle kalıp 56 yaş koşulunu yerine getirmeden ayrılma %10
Sistemden, 10 yıl süreyle kalma ve 56 yaş koşulunu yerine getirmeden ayrılma %15

DEVLET KATKISI

Devlet Katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip ediliyor ve Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında değerlendiriliyor.

Devlet katkısı için kademeli hak ediş uygulaması getirilmiştir. Sistemden erken çıksanız bile aşağıdaki oranlarda Devlet katkısına hak kazanırsınız.

0-3 Yıl 0%
3-6 Yıl 15%
6-10 Yıl 35%
10 YIL ve Üzeri 60%
Emeklilik 100%

Bizle İletişime Geçin

Aklınıza Takılan Bir Şeyler Varsa Bize Sormaktan Çekinmeyin

Uzman ekibimizle beraber size yardım için her zaman hazırız

Bir Uzmanla Görüşün

+90 543 246 24 81

E-Posta Gönderin

info@sigortammarket.com

Bizi Ziyaret Edin

Merkez Mahallesi Abide-i Hürriyet Caddesi Aykaç Plaza, No:203 /15, Şişli/İstanbul